Behandeling

Het is maar hoe je het bekijkt en ermee omgaat

Hoeveel invloed iets heeft, wordt deels bepaald door hoe je met de situatie omgaat. Misschien heb je al veel verschillende behandelaars gezien en dingen geprobeerd en heeft het niet of niet voldoende geholpen. Dat kan heel vermoeiend en frustrerend zijn.

Je weet nu waarschijnlijk wat niet voor jou werkt en dat je hier geen genoegen mee neemt. Nu kun je ervoor kiezen om het eens op een andere manier te proberen en samen met mij antwoorden te vinden op jouw vragen met als doel: een duurzaam resultaat

 

De 7 pijlers / uitgangspunten waarop mijn werkwijze is gebaseerd zijn:

1 De oorzaak en samenhang van de klachten achterhalen

Iedereen is anders en daarom zijn de volgende onderdelen van belang:

  • De oorzaak van je klachten
  • Gegevens uit je medisch dossier, zoals: diagnoses, laboratoriumuitslagen, enz.

      Let op: Je deelt alleen met mij wat je zelf wilt delen.

  • Je ziektegeschiedenis, ook wel anamnese genoemd. Dit is een uitgebreide vragenlijst over je klachten en ziekte die bij de intake wordt besproken.
  • De combinatie van je klachten.
  • Welke medicijnen je gebruikt.
  • En nog veel meer…

 

2 Natuurlijk als het kan en regulier als het moet of een combinatie (complementair)

Ten eerste: Orthomoleculaire en natuurgeneeskunde zijn in geen enkel geval een vervanging van de reguliere geneeskunde.

Complementaire geneeskunde (orthomoleculaire en natuurgeneeskunde) is aanvullend. Het kan toegepast worden naast de reguliere geneeskunde en is vooral bedoeld om de kwaliteit van leven te verbeteren. De één is niet beter dan de ander. Ze verschillen van elkaar in o.a. de manier van kijken en aanpakken van ziektes en aandoeningen. En juist daarom vullen ze elkaar in veel gevallen goed aan!

Zo is het heel fijn dat de reguliere geneeskunde bestaat omdat er heel veel acute problemen zeer goed en kundig opgelost kunnen worden, zoals: botbreuken, ernstige ontstekingen, bestrijden van parasieten, enz.

Het probleem ontstaat pas als het (deels) opgelost lijkt te zijn of niet opgelost kan worden (leer er maar mee leven) en iemand zich helemaal niet goed voelt!

Voorbeeld: ontstekingen die weggaan, maar toch steeds blijven terugkomen met als gevolg dat iemand last heeft van allerlei klachten (pijn, futloos, moe, enz.) Als dit lang genoeg duurt, wordt het chronisch. Bij 3 blaasontstekingen per jaar spreekt je van chronische blaasontsteking.

 

3 Heel natuurlijk, natuurlijk heel

Een volledige of “holistische” aanpak gericht op versterking van het zelf genezend vermogen en de balans tussen belasting en belastbaarheid.

Fysieke, mentale en emotionele aspecten beïnvloeden elkaar. Klachten kunnen stress geven en andersom. Daarom zijn er bekende uitspaken als: “Ik heb er mijn buik vol van” of “ Ik kan het niet verteren dat…” Deze uitspraken gaan over emoties die je kunt voelen in je lichaam. Emotie stamt af van het Latijnse woord: “emovere” wat betekent “energie in beweging”. In het Engels zie je dit nog duidelijker, namelijk: E-motion: energy in motion.

Emotie is een uitdrukking van het lichaam die ontstaat door verandering in de omgeving, emotie ontstaat niet uit zichzelf, het wordt getriggerd. Doordat emotie een uitdrukking / een reactie is, worden hierdoor andere emoties opgeroepen zoals verdriet, boosheid, schrik, angst, liefde, enz. Je ervaart emoties in je lichaam. Als een bepaalde emotie niet genoeg ervaren / beleefd is wordt het onvoldoende verwerkt en kan zich vastzetten door bepaalde lichamelijke en / of geestelijke klachten te veroorzaken of bestaande klachten te verergeren.

 

4 Meten is weten

Laboratoriumonderzoek (bloed, feces, urine, haar,  speeksel) is soms wenselijk om een goed plan te kunnen maken. Met behulp van onderzoek krijg je informatie tot je beschikking die waardevol kan zijn voor de behandeling.

Ik zal duidelijk uitleggen waarom het van belang is. We doen dit alleen als het echt van toegevoegde waarde kan zijn in jouw situatie en als jij hier achter staat. De uitslag van het onderzoek bespreken we bij het vervolgconsult.

Voorbeeld: Langdurige maag- en darmklachten, zoals: buikpijn, diarree, soms verstopping, brijige ontlasting, enz., maar er is niks vreemds gevonden tot nu toe. In dat geval is een bloedonderzoek naar de ontstekingswaarden en een ontlastingsonderzoek wenselijk omdat je dan inzicht krijgt in de darmbacteriën, parasieten, glutenintolerantie, enz.

 

5 Evidence-based practice (behandeling gebaseerd op bewijs)

In de orthomoleculaire geneeskunde wordt veel waarde gehecht aan gedegen wetenschappelijk onderzoek. De informatie hieruit is van groot belang bij het opstellen van een behandelplan. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iets alleen maar werkt als het wetenschappelijk bewezen is, want de werkzaamheid van vele kruiden staat al duizenden jaren bekend en worden met succes ingezet bij allerlei klachten en aandoeningen.

Een aantal kruiden worden ook in de Westerse geneeskunde gebruikt als grondstof voor reguliere medicijnen, zoals deze 3 bijvoorbeeld:  

Aspirine: Acetylsalicylzuur, het actieve bestanddeel in aspirine, is afgeleid van de schors van de wilg (Salix spp.). Wilgenbast werd vroeger gebruikt om pijn en koorts te verlichten.

Morfine: afkomstig van opium, dat wordt gewonnen uit de papaverplant (Papaver somniferum). Het wordt gebruikt als een krachtig pijnstillend middel in de geneeskunde.

Digoxine: Digoxine is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van hartaandoeningen, en het wordt geëxtraheerd uit de vingerhoedskruidplant (Digitalis purpurea).

 

6 Practice based (op de praktijk gebaseerd) 

In mijn behandeling maak ik ook gebruik van mijn 20 jaar ervaring en “boerenverstand”. Niet wetenschappelijk bewezen dus, maar wel logisch en effectief zo is gebleken. Door goed te monitoren hoe het proces bij een cliënt verloopt en zo nodig bij te sturen, heb ik vele en succesvolle resultaten mogen meemaken.

 

7 Behandeling en preventie

Door ook aandacht te besteden aan preventie, ga je gezonder door het leven. Healthy aging dus!

×

 

Hallo!

Klik op contacten hieronder om te chatten op WhatsApp

× Stel hier je vraag